Σιθωνία Χαλκιδική

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς στο ευρύ κοινό περιοχές της Σιθωνίας είναι ο Άγιος Νικόλαος, η Συκιά, η Βουρβουρού, ο Όρμος Παναγίας, η Σάρτη, το Πόρτο Κουφό, η Τορώνη και ο Νέος Μαρμαράς.

Παραδοσιακά χωριά και εντυπωσιακά ιστορικά μνημεία αποκαλύπτουν την ιστορική σημασία της Σιθωνίας μέσα στους αιώνες

Σάρτη Σιθωνία

Η Σάρτη βρίσκεται στο άκρο του δεύτερου ποδιού της Χαλκιδικής, στη Σιθωνία και αποτελεί τον τουριστικό παράδεισο του Δήμου Τορώνης. Είναι χωριό παραθαλάσσιο με λιγότερους από 1000 μόνιμους κατοίκους. Ο πληθυσμός αυξάνει κατακόρυφα την θερινή περίοδο αφού η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Μία παραλία τριών χιλιομέτρων περικλείει ένα ψαροχώρι το οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες μεταμορφώνεται σε μεγαλούπολη, καθώς χιλιάδες επισκεπτών, ξένων και ημεδαπών, συρρέουν για να απολαύσουν το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας με το βαθύ πράσινο των γύρω βουνών. Η θέα από κάθε σημείο της παραλίας είναι η χερσόνησος του Αγίου Όρους με το επιβλητικό όρος «ΑΘΩΣ» με κορυφή στα 2085 m.

Η μεγάλη πανήγυρης, τον 15αύγουστο , η πεζοπορία στο ποτάμι και η επίσκεψη στο μετόχι είναι πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε.

H Σάρτη προσφέρει στον επισκέπτη κάθε είδους διασκέδαση και ψυχαγωγία, όπως watersports, περιπλανήσεις στα καταπράσινα βουνά, παιχνίδια με τη θάλασσα, παραδοσιακές ταβέρνες κλπ. Στο παλιό χωριό σώζονται λίγα από τα παλιά γραφικά προσφυγικά σπιτάκια των Αφησιωτών της Μικράς Ασίας, οι οποίοι άρχισαν να καταφθάνουν στην περιοχή από το 1922.

Φωτογραφίες της Σάρτης

Άποψη της Σάρτης από την επαρχιακή οδό Συκιάς- Σάρτης.

Το όρος Άθως όπως φαίνεται από το ξενοδοχείο CORALI.

Η διάσημη παραλία Καβουρότρυπες, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την Σάρτη.

Άποψη της Σάρτης.